Skip to Main Content
Ik ben op zoek naar
hidden1hidden2
hidden1hidden2

Handschoenen dragen om infectie te voorkomen

Om infectie en kruisbesmetting in de OK te voorkomen, moet stilgestaan worden bij de lucht, de patiënten, het personeel, de apparatuur en de oppervlakken. Wij werken samen met professionele zorgverleners om de meest efficiënte manieren te vinden om infecties en kruisbesmetting te voorkomen.

Operatiehandschoenen

Enkele handschoenen:

Operatiehandschoenen helpen het infectierisico voor zowel professionele zorgverleners en patiënten te verminderen – en zijn een van de vele factoren die bijdragen aan het voorkomen van besmetting in de OK. Maar wanneer er per ongeluk met een naald in een handschoen wordt geprikt, gaat de bescherming verloren, terwijl het gaatje wellicht niet zichtbaar is. Na perforatie van handschoenen wordt het risico op een SSI hoger.

Handschoenpoeder kan gebruikt worden om operatiehandschoenen gemakkelijker aan en uit te trekken. Maar het kan leiden tot verminderde weerstand tegen infecties, bacteriële verontreiniging van de omgeving, vreemd-lichaamreacties, vertraagde wondgenezing, verklevingen en granuloomvorming. Al deze mogelijke gevolgen kunnen het risico op SSI doen toenemen.

Dubbele handschoenen met perforatie-indicator:

Het gebruik van dubbele handschoenen met een perforatie-indicatiesysteem – waarbij zowel boven- als onderhandschoenen worden gedragen – biedt de zorgverlener de mogelijkheid om een perforatie op te merken van zodra die ontstaat. Dit betekent dat hij/zij snel andere handschoenen kan aantrekken en doorgaan met de ingreep, zonder de bescherming tegen kruisbesmetting in gevaar te brengen.

Bij een onderzoek van operatiehandschoenen bleek het detectiepercentage van perforaties tijdens de operatie in de subgroep met de indicatorhandschoenen 90,2% te zijn, vergeleken met 23% resp. 36,0% in de subgroepen die een combinatie van (twee normale) handschoenen dan wel enkele handschoenen droegen.

Het is aangetoond dat gebruik van dubbele handschoenen het risico op prikaccidenten en ander scherp letsel en blootstelling aan door bloed overgedragen infecties vermindert. Een Cochrane Review uit 2014 stelt dat het gebruik van dubbele handschoenen het risico op perforatie van de onderhandschoen met 71% vermindert in vergelijking met enkele handschoenen.

Inmiddels adviseren toonaangevende instanties om dubbele handschoenen te dragen bij invasieve chirurgie, bijv.:

  • Centers for Disease Control and Prevention (CDC)
  • National Association of Theatre Nurses (NATN)
  • Association of periOperative Registered Nurses (AORN)
  • American College of Surgeons (ACS)
  • Royal College of Surgeons of England
  • Australian College of Operating Room Nurses
hidden1hidden2

Infecties voorkomen met OK-kleding

OK-kleding speelt een belangrijke rol bij infectiepreventie – doordat ze patiënten beschermt tegen besmetting via het personeel en bijdraagt aan schone lucht in de OK.

Reusable OK-kleding

Traditionele OK-kleding van textiel wordt tussen de ingrepen door gewassen en vervolgens opnieuw gebruikt. Maar vlekken en slijtage kunnen de bescherming aantasten; de prestaties worden beïnvloed door het aantal wasbeurten en de kwaliteit van de kleding.

Single-use polypropyleen omlooppakken

Single-use omlooppakken worden na gebruik weggegooid, wat het infectierisico vermindert. Vooral polypropyleen omlooppakken zorgen voor significant minder luchtcontaminatie en bacteriële wondbesmetting dan conventionele katoenen shirts en broeken.

Clean air suits

Ultraschone lucht in de OK wordt bereikt door een combinatie van laminaire luchtstroom, het aantal keren dat deuren worden geopend, het aantal mensen in de OK en clean air suits. Dit is vooral belangrijk bij orthopedische en pediatrische ingrepen en implantaties.

Clean air suits zijn specifiek ontworpen om de besmetting door via de lucht vervoerde micro-organismen afkomstig van het personeel te beperken. Ze hebben een beter beschermend effect dan een reusable systeem van katoen/polyester, en bieden hoge weerstand tegen bacteriële penetratie, zelfs wanneer er gewone ventilatie wordt gebruikt in de OK.

Om het infectierisico te minimaliseren, zouden clean air suits gebruikt moeten worden, ook als er wel een luchtsysteem met laminaire luchtstroom aanwezig is.

Voorkomen van besmetting vanaf de huid van de patiënt

Afdeklakens en whole body washing kunnen voorkomen dat micro-organismen afkomstig van de huid van de patiënt de operatiewond besmetten en SSI's veroorzaken.

Afdeklakens

Afdeklakens blokkeren de overdracht van micro-organismen van de huid van de patiënt tijdens een operatie. Ondoordringbaar materiaal voorkomt infectie, terwijl de doeltreffende vloeistofcontrole voor een drogere werkomgeving zorgt. De meest doeltreffende afdeklakens hebben weinig onderdelen en zijn gebruiksvriendelijk – waardoor het besmettingsrisico afneemt.

De huid wassen

Het hele lichaam wassen (whole body washing) vermindert de bacteriologische belasting van de huid en daarmee uiteindelijk het risico op SSI. De huid kan op een aantal manieren gereinigd worden:

  • Met water en zeep: de normale standaardprocedure om patiënten te wassen. Maar hierdoor worden de organismen gewoon verspreid, waardoor bacteriën uit ernstig gekoloniseerde gedeelten vrijkomen over het hele huidoppervlak.
  • Met povidonjodium: voor de operatie het lichaam van de patiënt wassen met povidonjodium biedt enige bescherming. Maar andere producten waarmee de operatie gepaard gaat, zoals bloed, pus en vet, maken de bescherming minder doeltreffend.
  • Met chloorhexidinedigluconaatoplossing: in diverse onderzoeken bleek chloorhexidinedigluconaatoplossing zorggerelateerde aandoeningen in intensive care-situaties te voorkomen. De recentste chirurgische protocollen adviseren patiënten om tweemaal te douchen met chloorhexidinedigluconaatoplossing en ten minste één minuut te wachten voor het afspoelen. Ook huidreacties zijn hierbij minder waarschijnlijk dan bij de alternatieven.
hidden1hidden2

'Referenties '

Neem contact op