Wat is zuurstoftherapie, hoe pas je dit toe en hoe werkt het?
Allemaal vragen die worden beantwoord in een door Ron Legerstee en Ton Lassing geschreven wetenschappelijke publicatie in het NTVW nr. 12 - december 2020.
'Doe maar een Hb-tje” is een gevleugelde uitspraak onder artsen en verpleegkundigen. Iedere behandelaar weet direct dat het dan gaat om hemoglobine. Het klinkt als een kleinigheid maar we hebben het hier over het zuurstof in het bloed waarvan iedereen weet dat dit essentieel is voor je lichaam en het leven. Want zonder de juiste hoeveelheid zuurstof die bij iedere ademteug je systeem wordt binnengeleid kun je je erg moe voelen, kortademig of duizelig zijn en het gevoel hebben dat je flauwvalt. Inmiddels is bekend dat zuurstofgebrek één van de meest voorkomende oorzaken is van een verstoord genezingsproces bij gecompliceerde wonden. Een goede macro- en microcirculatie in de patiënt zijn essentiële voorwaarden voor wondgenezing. Daarbij speelt zuurstof een belangrijke rol. Zuurstof is dus van cruciale betekenis voor het herstellen en vernieuwen van bloedvaten en bindweefsel, maar ook voor alle processen binnen de lichaamscellen, zoals de aanmaak van eiwitten en de productie van energie.1,2,3
Referenties: 1. Prof Amanda Oakley, Dermatologist, Hamilton, “Seborrhoeic dermatitis” New Zealand, 1997. Latest update by Dr Jannet Gomez, October 2017. 2. Gaitanis G, Magiatis P, Hantschke M, Bassukas ID, Velegraki A. The Malassezia genus in skin and systemic diseases. Clin Microbiol Rev. 2012;25:106–141. 3. Rudramurthy SM, Honnavar P, Dogra S, Yegneswaran PP, Handa S, et al. Association of Malassezia species with dandruff. Indian J Med Res. 2014;139:431–437.
Productpagina
Een topische, op hemoglobine gebaseerde spray voor de behandeling van complexe wonden
Ik wil meer informatie over Granulox